Inflatie stijgt en de hypotheekrente is flink aan het stijgen. Het is iets wat de laatste tijd erg veel in het nieuws is. Een stijgende hypotheekrente zorgt ervoor dat het lenen van geld aanzienlijk duurder wordt. Er is meer geld nodig om hetzelfde huis te kunnen kopen als een jaar geleden. 

Een hypotheek is een soort lening die je krijgt van een bank of andere financiële instelling om een huis te kunnen kopen. Als je een huis koopt met een hypotheek, ben je de bank of andere financiële instelling die je de lening heeft gegeven, elke maand een bepaald bedrag verschuldigd. Dit bedrag wordt vastgesteld op basis van de hoogte van je lening, de rente die je betaalt en de duur van je looptijd. In Nederland kun je een hypotheek aangaan met een looptijd van maximaal 30 jaar. In deze blog bespreken we waar je op je kunt letten bij het afsluiten van een hypotheek.

Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die je betaalt over je hypotheek. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de bank of geldverstrekker waar je een hypotheek afsluit. De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de rentestand, de looptijd van je hypotheek en de hoogte van je hypotheek. Op zoek naar hypotheekrente vergelijken? De rentestand kan bij elke lening verstrekker anders zijn. Daarom is het zeker raadzaam om de hypotheekrente te vergelijken zodat je niet onnodig te veel zult betalen. Je betaalt de hypotheekrente gedurende de looptijd van je hypotheek en daarnaast ook nog eens een aflossing op het kapitaal.

Variabele of vaste rente

Wil je een maximale hypotheek berekenen? Bij het afsluiten van een lening zijn er heel veel dingen waar je op kunt letten. Welke lening moet je afsluiten en wat is een gunstig rentepercentage? Genoeg om over na te denken. De rente op je hypotheek wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type lening. Er zijn twee hoofdtypen leningen, een lening op basis van variabele rente en een lening op basis van vaste rente. Een variabele rente kan elk jaar veranderen, afhankelijk van marktomstandigheden. Een vaste rente blijft gedurende de looptijd van de lening hetzelfde. 

Een vaste rente geeft ten opzichte van een variabele rente meer rust en zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Echter kun je op deze manier niet profiteren op het moment dat het lenen van geld gunstiger en voordeliger wordt en het rentepercentage lager is dan het rentepercentage van de lening die je hebt afgesloten op basis van een vast rentepercentage.