Het opknappen van jouw woning is dichterbij en mogelijker dan je denkt. Je zit er nu misschien helemaal doorheen; wellicht is jouw woning gewoon niet wat hij moet zijn, is de verf oud, zijn dingen aan het slijten en ben je ronduit niet blij met waar je woont. Er is écht iets aan te doen, geloof ons! Van de juiste giethars kopen en epoxy vloercoating tot een nieuw laagje verf. Het is mogelijk, dus lees gauw mee!

Een goed begin

Voordat je ook maar ergens aan begint is het belangrijk om een plan te maken. Zelfs nog voordat je dat doet; sta even stil bij de probleemgebieden. Elke plek die een opknapbeurt verdient heeft een paar probleemgebieden. Maak dus een inventarisatie van die van jouw woning, van de slechte kantafwerking bij de plinten tot de kleur op de muur die aan het afbladderen is óf niet meer werkt met de rest van de ruimte, tot de lekkage op zolder of de beschadigde garagevloer. Maak een letterlijke lijst van alles wat je graag zou willen veranderen, en stel op basis hiervan een plan op. Een opnieuw letterlijke lijst van alles wat je nodig hebt, inclusief of je er professionals voor nodig hebt of het zelf kan aanpakken, wellicht met de hulp van een goedgezinde oom of vriend. Overschat jezelf ook niet; het is prima om ergens hulp bij te accepteren. Uiteindelijk gaat het om het opknappen van jouw woning zodat je er weer blij mee kan zijn. Hoe dat doel precies bereikt wordt is irrelevant. 

Het halve werk

Dus, je hebt een duidelijke inventarisatie van de belangrijkste probleemgebieden, van alles wat je wil veranderen en opknappen, alles wat weg mag én alles wat je nodig hebt, inclusief mensen. Dat klinkt als een goed begin. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat je alles wat je doet met de uiterste precisie doet. Als je bijvoorbeeld je garagevloer gaat behandelen met een epoxy vloercoating, daarvoor moet je ook giethars kopen, zorg dan dat dit met zoveel mogelijk voorbereiding en het liefst in één keer goed gebeurt. Het laatste wat je wil is dat je over een jaar je woning moet opknappen van de opknapbeurt van een jaar geleden.

Het opknappen van je woning is dus eigenlijk een gevalletje goede voorbereiding, eerlijke inventarisatie, de juiste materialen en de juiste mensen. Geef alles genoeg aandacht en liefde en dan komt het goed.