Jij wil graag een plantenouder worden. Ik zie het aan je. Mocht je je nu afvragen wat in hemelsnaam een plantenouder is (maar wel nieuwsgierig zijn), óf mocht ik je glashard door hebben; wanneer ga jij voor een leuke ficus plant of een mooie pachira aquatica zorgen? En wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen van planten en het worden van een goede plantenouder? Lees gauw mee en ontdek hoe ook jij zo snel mogelijk én zo fijn mogelijk een plantje in huis kan halen. 

Al die soorten

Voordat je je echter waagt in de wondere wereld van de kamerplanten, is het—net zoals bij elk levend iets wat je in huis haalt—goed om eerst grondig onderzoek te doen. Je moet immers weten wat je planten nodig hebben, en elke plantensoort heeft weer andere behoeftes. Binnen de verschillende plantensoorten heb je ook weer verschillende behoeftes, omdat elke plant anders is. Leer dus eerst, voordat je meteen vier palmplanten adopteert in je enthousiasme, rustig op het internet of door boeken alle plantensoorten kennen, en dan vooral die soorten die goed passen bij beginners. Het zou zonde zijn als je straks gelooft geen goede plantenouder te zijn, omdat je in eerste instantie te ambitieus begon. Kies één of twee plantensoorten die je mooi vindt én die goed te managen zijn voor iemand die pas net begint met van planten houden. 

Jouw eerste plantje

Nu vraag je je wellicht af welke plantensoorten goed zijn om mee te beginnen. Iets als een cactus, een ficus plant of een pachira aquatica zijn allemaal goede opties, maar de beste aanrader blijft inderdaad een plant uit de palmplantenfamilie. Deze planten hebben grote, brede bladeren die vaag doen denken aan de bladeren van palmbomen. Het zijn grote planten en dus meteen statements in je woonkamer of andere ruimte, maar tegelijkertijd zijn ze niet mogelijk om voor te zorgen. Ze klimmen graag; zorg dus voor iets waarlangs ze kunnen groeien. Ze houden van veel indirect zonlicht en een vochtige lucht; haal dus een luchtbevochtiger. Dit is overigens niet alleen goed voor de plant, maar ook voor jou. 

Het verzorgen van een plant, of het nu een ficus plant, een pachira aquatica of een leuke palmplant is, is iets wat iedereen onder de knie kan krijgen. Ook jij. Dus, waar wacht je nog op? Word de gelukkige plantenouder van een blije plant.