Kinderen gebruiken hun fiets vaak nog meer dan volwassenen doen. Ze gaan er niet alleen mee naar school, maar rijden er ook mee naar vriendjes en vriendinnetjes. Als ouder wil je daarom niet alleen een comfortabele fiets voor je kind, maar ook een veilige en betrouwbare fiets. Maar waar moet je op letten? Kinderfietsen zijn immers niet hetzelfde als een volwassen fiets, en veel ouders vinden het daarom moeilijk om te bepalen welke fiets het beste bij hun kinderen past. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel drie tips voor het kopen van een nieuwe kinderfiets.

Het kind moet bij de trappers kunnen

Kinderen groeien natuurlijk continue, en veel spullen worden daarom door ouders 'op de groei' gekocht. Ook veel kinderfietsen worden gekocht met de intentie om nog jarenlang mee te gaan. Zo kunnen veel kinderfietsen bijvoorbeeld op verschillende hoogtes worden afgesteld. Toch is het wel belangrijk dat je kind al vanaf het eerste begin goed bij de trappers kan. Je kunt je immers vast voorstellen hoe vervelend fietsen wordt wanneer je niet goed bij de trappers kunt komen. Om je kind het plezier van fietsen niet te ontnemen, is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de fiets én de lengte van je kind.

Let op het gewicht van de fiets

Het is belangrijk dat je kind de fiets goed kan besturen. Dit geldt niet alleen voor wanneer het kind op de fiets rijdt, maar ook wanneer hij de fiets aan de hand meeneemt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat je vervelende valpartijen kunt voorkomen. In verhouding tot een kind, is een fiets namelijk al snel zwaar. Laat je kind daarom niet alleen een oefenrondje fietsen, maar ook een stukje lopen met de fiets aan de hand. Wiebelt je kind tijdens het lopen? Dan is de fiets hoogstwaarschijnlijk té zwaar om in balans te houden.

Maak het niet té moeilijk

Het type fiets dat je gaat kopen, is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de leeftijd van een kind. Een achtjarige heeft waarschijnlijk veel meer eisen dan een vierjarige, en wil een stoerdere variant. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de wensen van het kind en de beste keuze voor een kinderfiets. Veel versnellingen zijn bijvoorbeeld niet nodig op een kinderfiets, maar worden wel vaak door kinderen gewaardeerd. Praat met je kind over de wensen en ga samen op onderzoek uit. Zo voorkom je teleurstellingen of miscommunicaties.