Veel mensen dromen ervan: vrachtwagen chauffeur worden. Door TV programma’s, waarin chauffeurs gevolgd worden, groeit de populariteit van dit werk. De voordelen laten zich ook raden. Je bent min of meer je eigen baas in de vrachtwagencabine, je ziet veel van Nederland en Europa, je hebt veel vrijheid en je wordt uitgedaagd problemen zelf op te lossen. Geen wonder dat steeds meer mensen op internet opzoeken wat je moet doen om vrachtwagenchauffeur te worden. Want het is wel een vak, een beroep waarvoor je de broodnodige kennis moet hebben. Het beroep is, net als veel andere beroepen, aan regels gebonden. Ook zijn er veiligheidseisen en heb je als chauffeur soms te maken met situaties waarvoor je echt bepaalde kennis in huis moet hebben. Maar dat valt allemaal te leren. Een vrachtwagen opleiding is daarom voor de meeste mensen goed te doen.

Begin met theorie

Je begint je opleiding tot vrachtwagenchauffeur met een stuk theorie. Kennis van verkeersregels is natuurlijk een must, maar dat is slechts het begin. Om professioneel goederen te mogen transporteren moet je op de hoogte zijn van de regels omtrent vervoer in Nederland en in Europa. Maar je moet ook iets weten van de techniek van je vrachtwagen. Hoe werkt de koelinstallatie bijvoorbeeld die je goederen goed moeten houden? Daarnaast is elke professionele chauffeur verplicht een administratie bij te houden. Deze administratie is ook weer aan regels gebonden. Kortom, een gedegen opleiding is van belang voor je daadwerkelijk de weg op kan. Heb je die voltooid dan volgt ook nog een medische keuring en pas dan kun je aan je praktijklessen beginnen. Heb je alles behaald dan ben je er nog niet want elke beroepschauffeur is verplicht om om de vijf jaar een bijscholing te volgen: de zogenaamde code 95 verlenging

Code 95 verlenging

Je code 95 verlengen is verplicht voor iedere chauffeur. Je dient de bijscholing te volgen om een code 95 aantekening in het rijbewijs te krijgen. Deze scholing behoort ook tot de eerder genoemde basisscholing voor het behalen van je vrachtwagen opleiding. De training bevat lessen over sociale veiligheid en omgaan met agressie, leefstijl, bijscholing over de actuele ontwikkelingen in de sector en tachograaf. Er zit ook standaard 7 uur rijoptimalisatie bij. Dus als professional blijf je jezelf ontwikkelen. Dat is ook belangrijk om goed je werkt te kunnen doen. Dus wil je vrachtwagenchauffeur worden? Volg de juiste scholing. Dan kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind.