Afstuderen op dynamisch design

Eindelijk.. In praktijk brengen waar ik al die jaren voor heb geleerd. Gek? Ja, best wel, na vier jaar lang ‘veilig’ binnen de muren van school te hebben gebivakkeerd. Ineens word je welkom geheten in de grote boze mensenwereld. Althans, niet bij RAAK, want daar heb ik geen boos mens gezien!

Wat vliegt de tijd. Al bijna twee maanden mag ik onderdeel zijn van een heel tof bedrijf. In mijn eerste week mocht ik de teamdag al meemaken. Daar werd me duidelijk dat ik met een heel hecht team te maken heb. En die sfeer, die vind ik belangrijk!

Maar goed, over ruim 2 maanden moet ik dus mijn scriptie inleveren en verdedigen. Inhoudelijk houd ik me bezig met het onderzoeken en realiseren van een ‘nieuwe manier van interactie’. Op basis van micro-interacties en interactieve animaties, wil ik de beleving en de betrokkenheid van de gebruiker vergroten. Van een statisch design naar een dynamisch design, dat vraagt om interactie met de gebruikers. Is dit nieuw? Nee niet echt, want zelfs grote industriële ontwerpers, zoals Eames en Dieter Rams hielden zich hier al mee bezig. Alleen de toepassing ervan verschuift van fysieke producten naar (mobiele) applicaties.

The on/off switch is often the first microinteraction people encounter with a product.
~ Dan Saffer (2013, p.26).

Maar waarom dan micro-interacties en animaties? Door de inzet hiervan communiceert het de transities tussen verschillende pagina’s. Hierdoor zal de gebruiker minder snel verdwalen.

Daarnaast begeleiden ze de gebruiker door de toepassing en voorkom je dat hij fouten maakt. Ook kan het ingezet worden om feedback te geven op de handelingen van de gebruiker. En als laatste geven micro-interacties de gebruiker het gevoel dat hij de toepassing kan manipuleren.

Waar kan ik dit alles beter leren en realiseren dan bij RAAK? Met de input van RAAK Beleving (op concept, interactie en design), en de input van RAAK Video (op pace en motion) kan ik veel leren. En dit zal alleen maar meer worden, naarmate ik aan de slag ga met het eindproduct. En daar kijk ik nu al naar uit.

We gaan er iets tofs van maken!

 

Bron: Saffer, D. (2013). Microinteractions – Designing with Details. Sebastopol, CA: O’Reilly Media, Inc.

Laat content je leiden
Lees vorig artikel